Signe 25 februari

Idag provade vi på tömkörning :) Och det gick strålande! Signe är inte ett dugg bakskygg och blev inte alls orolig av den ena tömmen som gick runt rumpan eller mig som gick snett bakom. Hon hade också bra framåtbjudning och var känslig för mina hjälper. Visst blev det några få missförstånd och hon ville äta gräs på kanten ibland - men det räknande jag med! Annars tyckte hon verkligen att det var kul och jag såg mycket potential där!
 
Vi slutade när hon började söka sig neråt och när det gick bättre i traven. Då gjorde vi halt och hon fick godis och beröm! Sedan skrittade vi av upp till korsningen och tillbaka. 
 
Idag ville jag mest få en bra upplevelse och inte kräva för mycket, men tills följande gånger är målet att få henne att jobba mot rätt form, mera lösgjord och lyhörd på mig. Jag tror detta kommer bli jättebra ju mer vi tränar!
 
 
 
Häst | | Kommentera |

Signe 24 februari

Idag red vi ut en halvtimme! Hon hade på sig bootsen och jag satt på barbacka. Mamma följde med på Stelpa också.
 
Signe var pigg och glad, men lite osäker så Stelpa fick mest gå före. Hon går obekymrat över grus och asfalt med bootsen i alla fall så det känns skönt! Vi fick även lite mer fart på idag i traven, fast nog är det skumpigt. Tyvärr går hon helt fel - höjer huvudet och sänker ryggen, antagligen för att det känns lite obekvämt med ryttare på. Jag skulle hellre sitta på i traven om hon kunde använda sin bärkraft rätt och sänka huvudet istället, så som hon kan i skritten. Då skulle hon även slippa en studsande ryttare! För jag är medveten om att hon kan få ont i ryggen eller spänningar om hon fortsätter gå så.
 
Vi skulle egentligen behöva proffshjälp av någon för att komma vidare på rätt väg! Men jag vet att jag inte orkar att rida lektion för någon som jag mår just nu. Och att skicka henne på tillridning eller något liknande är jag inte intresserad av eftersom jag är alldeles för krävande med hur hon ska ha det hehe...
 
Vi testade även om hon kunde galoppera några steg efter Stelpa, men då blev hon bara frustrerad eftersom hon VILLE, men kände att hon inte kunde följa med.
 
Här är lite bilder från förra passet så ni förstår vilken former Signe har:
 
 
Denna bild är nog den fulaste jag någonsin lagt upp på internet - men den visar tydligt hur jag menar när Signe travar när jag sitter på. Bakbenen trampar inte under, hon höjer huvudet och sänker ryggen. Det är ingen hållbar form!
 
 
Här ser man att hon går lite bättre, men inte bra. Hon har trampar under sig lite mer och sänkt huvudet något. 
 
 
Här är den sista bilden - här har jag tagit av sadeln och då går hon betydligt bättre! Ser ni bakbenet som trampar under magen? 
 
Hursomhelst, nog är det svårt när man är nybörjare på det här med unghästutbildning :) Och jag har märkt att hon går allra bäst utan något som stör på ryggen.
 
Längtar i alla fall till våren och sommaren då vi kan leka mer, använda oss av bommar och hinder och träna tillsammans på andra sätt än vad det går just nu.
 
Häst | | Kommentera |

Stelpa 18 feb & Signe 19 feb

Stelpa och jag for ut på en 2 timmars långritt igår. Vi var ute på nya ställen och hon älskade att galoppera på skogvägar. Men när vi var långt hemifrån så blev hon nervös när hon inte kände igen sig och jag fick lov att hoppa av och leda henne hela vägen hem. Hon förstod inte att vi var påväg hemåt, utan att den enda möjligheten hem var att vända tillbaka. Så det var lite problematiskt med en häst som inte ville framåt. Som tur fick jag henne efter en halvtimmes övertalning så långt att hon kände igen sig och slappnade av.
Nästa gång vi rider den rundan blir det med sällskap! :)
 
 
Idag hade jag Signe på banan. Vi började uppsuttet! Hon var på glatt humör, men i traven så verkade hon obekväm med att ha sadeln på, hon spände sig och höjde huvudet och bromsade lite i varje steg. Till slutet fick hon mera framåtbjudning.
 
Sedan var det longering - det var meningen att hon skulle galoppera och öva på fattningarna. Sadeln var på till en början, men hon kunde inte slappna av när den studsa på hennes rygg så vi fick ta av den och då gick det lite bättre. Galopp blev det en gång, men det var blandat med bocksprång.
 
Jag tror att hon förstår galoppkommandot, men att hon inte vågar eller känner att hon klarar av att göra det. Det är svårast från ryggen, speciellt med sadeln på. Vi ska prova med att se om det går bättre att lära henne galoppera genom att någon longerar henne samtidigt som jag sitter på (barbacka) Det kan nog bli rätt rörigt också och svårt med tajmingen - men man kan alltid ge det ett försök!

 
 
Häst | | Kommentera |
Upp