Skrittpass 29 april

Igår kväll red vi en halvtimme på banan och Signe var så motiverad innan, tränsade sig själv i princip och gick ut ur stallet med förväntansfulla steg fastän de andra stod inne och mumsade. Hon hade framåtbjudning, och va sådär mjuk och rörlig. Det blev väl några små knäppryck och hon bad om om att få trava, men ingenting farligt. Vill ta det lugnt nu och steg för steg med henne. 

Jag har ingenting emot bus och galenskaper i de flesta fall, men gör mitt bästa att uppfostra henne ändå för andra ryttares skull, typ min mamma och barn som älskar att sitta på henne. Fast kanske Signe vet skillnad med vem hon måste uppföra sig med 😉 
Skrev i senaste inlägget att hon inte var 100 % säker att rida än, och jag tog väl en liten risk igår. Dock ville jag inte longera henne igen, och jag var själv och då ville jag inte rida ut, så det fick bli banan och lite uppsutten skritt istället vilket hon gillade!  

Med ridpassen behöver jag också få bättre självdisciplin, t.ex. att rida runt fyrkantspåret och ut och ställa i hörnen. Hon har ju själv ingen koll på det ännu så jag får inte slarva!  

En annan sak jag märker när jag sitter i sadel är att jag måste sätta mig ner i lodrät sits och inte luta mig framåt vilket är en ovana jag fått. Mina händer ska också hållas ovanför manken, viftar och håller på så mycket, nybörjarstyle...

Jag är lite kluven när det gäller tränarhjälp. Först och främst kostar det, sen när man har bokat in tiden så är det oftast dåligt väder eller ställs in av att någon är sjuk. Sedan så har jag ju kunskap om grunderna och jag känner just nu att jag aldrig kommer rida Signe så hårt att hon kommer att bli skadad av det (om inte en olycka sker) Jag rider ju ändå på hobby och motionsnivå, för att Signe ska få stimulans i vardagen helt enkelt. ☺

Häst | | Kommentera |

Signe börjar skolan

Japp, det är tanken att jag ska börja utbilda henne nu. Hon är ju 6 år gammal och då anser väl de flesta att det är rätt sent. Men det känns precis rätt tid att börja utbilda henne nu! Signe är en så otroligt trevlig häst så jag tror att hon kan gå hur långt som helst om hon hålls frisk och igång!
Att det är senare än normalt behöver ju inte alls vara någonting sämre. Vissa forskare påstår ju att det inte är så bra att börja träna hästar så pass tidigt som de flesta gör, i alla fall inte rida in dem förrän de vuxit färdigt, eftersom ingen häst är egentligen anpassade för att arbeta så hårt som en normal ridhäst som samtidigt ska balansera och bära en människa. Det är bara någonting vi kommit på att vi kan använda hästarna till.
 
Dock är det ju ändå inte risken så stor att Signe någonsin kommer att drabbas av ryggont pga av för mycket ridning, eftersom jag förmodlingen aldrig kommer rida henne varje dag i veckan. Det är jag först och främst för bekväm för och så ser jag inte heller ridningen som huvudsyftet med träningen eller umgänget med henne, utan det är bara en del av det. Än så länge är det nog främst fokus på arbete från marken för att börja lugnt och bygga upp hennes förtroende för mig. Just nu verkar hon ha alldeles för liten koll på varken kropp och huvud för att vara 100% säker att rida. Men kommer vi igång med mer kontinuerlig träning tror jag nog att hon blir trygg och lugn ganska så snart, säkert snabbare än jag kan ana, vilket hon bevisat många gånger.

Hur jag tränar henne med longeringen och lite små saker på banan som hon ska lära sig är väl ungefär så här:
- Gå ut på volt självmant när jag visar ut henne.
- Övergångar i skritt, trav, halt.
- Börja trava på röstkommando. Väntar på henne lite innan jag ber och driver på henne igen. Min träningsfilosofi är att lära henne att tänka lite själv och ta ansvar, att de inte bara vi som driver och driver på tills de ger efter. Jag tror det ger motiverade hästar att ge dem mer plats.
- När hon tar av till trav och börjar skritta på kommando och jag ger beröm så får hon inte genast stanna av eller vända sig till mitten och komma till mig, utan isåfall ber jag henne genast bara att fortsätta och vänder henne ut igen för att skritta, eftersom jag vill lära henne att efter traven betyder det inte att hon kan släppa allt och ta halt eller få en paus, utan att framåtbjudningen ska sitta i skritten efter traven också. Väldigt viktigt att sätta den grunden åt bekväma hästar!
- Samma sak när jag ber om halt, att hon ska stå kvar i spåret och inte vända sig in till mitten på en gång.
- Ska senare när detta sitter, föreslå ryggning på spåret med kommandot "backa" som hon förstår när man står framför henne. Sedan galoppfattning och lugnt galopparbete också förstås, men det kan jag införa först när jag är säker på att jag henne med mig och att hon inte i stor förtjusning drar iväg för att hon är spänd.
- Bommar och cavalettihinder. 

När longeringen sitter och hon är helt trygg med mig och vad hon ska utföra så ska vi börja tömköra också, eftersom endast voltarbete sliter på hästen. Jag har tömkört henne två eller tre gånger tidigare och då var det inga som helst problem, hon verkade trivas att få gå först. Här det samma saker egentligen, övergångar och sånt, skillnaden är att vi rör oss fritt över hela banan.

Löshoppning hoppas jag även att ska bli regelbundet så att hon känner sig helt bekväm och van med hinder innan vi börjar hoppa. Förra stallet vi stod på ska kanske ordna ett tillfälle i vår då man får komma dit och ha sin häst och hoppa, så det kanske vi får möjlighet att delta i.

Utöver träningen är ju även trickträning/agility någonting som jag tror vi båda gillar bäst! Till exempel hoppas jag på att lära henne sidvärtsrörelser, snurra runt, ligg, buga, trava och galoppera nästan på stället runt mig, och trava och galoppera bredvid mig. Att lära henne att plocka upp saker och "parkera" vid en pall som jag står på så att jag kan hoppa upp vill jag gärna lära henne med, det vore praktiskt haha :)
En hästagility-bana drömmer jag ju stort om att bygga en dag. Det vore helt perfekt för Signe tror jag!

När jag tränar henne så använder jag mig av främst beröm och så godis endast vid nya framsteg eller som motivation om det behövs. Jag tänker inte göra henne beroende av godis för varje sak hon utför eller varje steg hon tar, utan vissa basic saker får hon lära sig att förstå att det ska krävas av henne, och också att passen ska vara så motiverande i sig att hon tycker det är tillräckligt kul och har viljan att lära sig mer, inte bara för att uppnå saker för att få en godisbit eller en paus.
Men jag är absolut för att ge godis och pauser som vägledning eller uppmuntran i rätt stund för att få en häst att förstå att den är på rätt väg.

Till exempel med en häst som Signe som verkligen vill så mycket, kan bli frustrerad när hon inte förstår vad man menar. Då tycker jag hittills att det fungerat bra att ge belöning när hon är på väg eller gör det jag ber henne om. Sedan kan en kort paus kanske passa in och så provar man på nytt och då gör hon det helt självmant. Då avbryter eller stör jag inte med att ge henne godis utan berömmer henne endast med positiv röst, t.ex: "rätt! precis så menar jag, duuktig signe..."

Jag vill heller inte heller ge godis för det eftersom hon har en tendens att fastna på det senaste i huvudet och då bara göra det hon fått göra, om och om igen för att få beröm och godis och för att visa hur duktig hon är som kan så bra. När hon också är så ung och jag ännu inte kan låta henne dela på ansvaret och ta så många egna beslut, vill jag även inte därför förstärka när hon gör någonting självmant genom att ge henne godis för det.
 
Sen med ridningen så får nog allt jag börja om igen, haha... Min senaste ridfilm jag la upp här från manegen visar verkligen hur mycket jag tappat på att knappt ridit på två, tre år! Men jag började rida som sexåring och mina reflexer att sitta kvar när hästen bockar och skenar går ännu att lita på i de flesta situationer fortfarande har jag märkt, tackar min busponny Rambler för det! Så känslan har jag, men tekniken är lika med noll! Känner i alla fall hopp om att det går att träna upp igen och förhoppningsvist bli en ännu bättre ryttare på hobbynivå än någonsin tidigare! :)
 
Det här i alla fall vad jag tror Signe skulle gilla att få lära sig och vad jag hoppas att vi ska få hålla på med tillsammans:
 
- Hästagility
- Hoppning
- Frihetsdressyr utan sadel och träns
- Trail i western, working equitation eller bruksridning (vet inte riktigt skillnaden på dessa grenar mer än ursprung, fast bara att Signe skulle vara superläcker i en westernsadel i alla fall! ♥) 
- Terränghoppning
- Körning
- Trickträning/frihetsdressyr
 
 Det kliar verkligen i mina fingrar att klippa bort det där hovskägget haha. 
 
Både barbackapadden och kapson-nosdelen är från Barefoot, beställdes på taur.se! 
 
 
Häst | | Kommentera |

19 april 2016

Hejsan!
 
 Det var länge sedan sist. Snön har smält bort och isen på ån vid huset har försvunnit och det känns nästan som vår, även fast det verkar gå långsamt här i norr. Gräset är knappt grönt, det har endast varit några plusgrader utomhus, det är mulet och regnar. Saknar förstås våren på Åland nu. Här har jag inte ens sett vårblommor?  
Hur som helst, de här två veckorna kommer jag inte vara i skolan, eftersom vi har fått möjlighet att jobba på praktik då. Själv är jag ledig istället. Känner att jag inte fått helt kläm på finskan ännu i och med att jag bara studerat det sedan januari. Jag förstår enkla ord här och där, men jag kan inte så mycket mer än så. Tyvärr är finskan jag lärde mig lite i grundskolan glömts bort 😕

Vi har försökt planera in lite saker att göra, t.ex. hälsa på vänner och släktingar, till min fördel så skulle det ju va bra att hinna med de finska också haha, så jag får höra och träna lite på språket.

Det jag mest ser fram emot och hoppas på att ska bli av är en shoppingtur till Seinäjoki. De ska ha både Horze och Hööks butiken! Lyxigt för mig som Ålänning såklart, som bara haft möjlighet att beställa från internet därifrån. Vad de har för utbud och lager vet jag inte, men det skulle vara skoj och kolla in när det är så nära!

Att shoppa gör jag sällan, men när jag väl gör det så slår jag på stort, så slipper jag det på ett tag igen 😉 Usch alltså, klickade hem vardagskläder och nödvändigheter för några dagar sedan och vilken ångest det innebar. Fast alla behöver kläder, och det behöver man inte ha dåligt samvete för. Största svårigheten är dock att det verkligen inte existerar några kläder i butikerna som faller mig i smaken längre. Att vara snål och perfektionist är inte så praktiskt. Nej men, är jag helt ensam om detta? Det känns som om allt är vitt, svart, grått, randigt eller mönster som inte alls passar mig. Är det ett fint plagg så är en döskalle, f*ck it eller någon annan helt meningslös text. Annars är det alldeles för uringat, kort eller hål på märkliga ställen. Varför? Var finns de normala kläderna?
 
Till något annat då, som är desto roligare, är vår fina Signe! Vilken tjej alltså. Kommer väl ångra att jag skriver detta snart, med ett 6-årigt sto kan ju allt skifta från den ena stunden till den andra haha.
Men gång på gång så överraskar hon oss med sin otroliga intelligens och potential! Här om dagen så släppte vi henne lös på banan så hon fick springa av sig lite överskottsenergi innan vi en annan dag börjar göra mer uppgifter. När hon galopperat färdigt så känner jag att vi kan sluta här för idag och när vi står vid utgången säger jag att hon ska backa och viftar lite med handen. Det är också hennes tigg-trick, när hon vill ha godis lutar hon sig bakåt eller tar något steg bakåt haha. Var det första hon lärde sig, så det sitter kvar av den anledningen. Hon blir som en hund och gör allt hon kan komma på, allt för beröm och godis. Jag står framför henne och helt spontant säger jag "och så lite skänkelvikning" och går sidlänges några steg. Hon hänger på GENAST och korsar övertydligt sina framben med ännu mer energi än mig. Wow! Jag satte händerna i luften och var otroligt imponerad på henne! Det är det här jag längtar efter att få uppleva mer tillsammans med hästar, att de ska känna sig fria i att försöka sitt bästa, att få dansa och leka med dem i harmoni och samhörighet. Nu var ju det här långt i från harmoni haha, men hon härmade mig! Är bland det häftigaste jag upplevt hittills även fast det var ett så kort ögonblick. 😃
 
Nästa kväll var hon inte alls lika pigg, galopperade knappt och hon ville bara följa efter mig. Att hon går efter mig är kanske otroligt och visst är det härligt att hon vill vara med. Snart kommer ju jag ändå behöva tävla om henne mot gräset på kanterna 😉

Men vi känner inte varandra så bra från marken än och hon har nog inte riktigt så bra koll på mig än ifall att något i omgivningen skrämmer henne och gör blockerad, alltså spänd eller upprörd. Man får ha överseende och tålamod med hästar som är flyktdjur. Känns säkrare för egen del att lära henne att hålla ett avstånd tills hon är helt harmonisk. Försökte övertyga henne om att "gå ut på volten" men hon var obekväm och protesterade när jag tog henne grimman och ville visa henne vägen. Gick inte då och skulle aldrig tvinga. Men när hon blev så där ivrig och frustrerad över att hon inte visste vad hon skulle göra för att få godis så viftade hon med framhoven. Vilket inte är så bra om en blir träffad! Det är också något jag inte förstår varför så många vill lära sina hästar? Att sparka med framhoven, spansk skritt och stegra kan vara det dummaste att lära dem tycker jag. Man bör då i alla fall först stå på en stadig grund och känna varandra innan man uppmuntrar hästen att utföra de sakerna. Det kan bli så fel annars.  

Jag hoppas i alla fall att jag ska kunna fortsätta lära känna och öva med Signe på allt möjligt. Stärka henne i alla gångarter, lära henne grunderna på banan, tömköra, dansa frihetsdressyr (blandat med lite lek-agility såklart, helt seriös med hästarna orkar jag aldrig vara - det ska ju vara roligt och inte bara allvar och teknik!) Vi ska börja hoppa också! Och att prova på lätt terränghoppning en dag har varit min dröm så länge... Westernhäst kan hon ju också bli med en westernsadel, aw hon skulle bli så snygg!!
 
Kanske vi kör in henne när hon blir lite klokare och äldre. Hennes trav skulle vara perfekt för körning tror vi! Jag har aldrig kört mer än att hållit i tömmarna en stund när jag var liten och åkte med mamma och min shettis Trofe'. Men intresset finns att prova på och lära mig det! 
 
Det är så spännande med en ung häst som jag hoppas har så mycket framför sig! ❤ 


Så här härligt ser det ut i hagen ;)
 
 
Häst, Livet | | Kommentera |
Upp