Skrittur 20 mars

Laura följde med oss idag på en 2 timmars skrittur. Var härligt med sällskap och tror Signe uppskattade det också. Vädret var vackert men lite kallt, växlar mellan minus och plus ute just nu. Det betyder att det var mjuka grusvägar men snö och is i skogen.
 
Det gick jättebra, förutom ett par hästar på vägen som Signe fick syn på. Men när de försvann gick det bättre. När jag hoppade upp (brukar promenera den första biten och vid ev. problem) så visade hon lite vårkänslor, men det gick snabbt över. 
 
Hon var barfota också och det fungerade toppen! Reagerade inte alls på stenar eller grus, fick fäste där det var lite halt också.
Tycker om den här hästen ♥
 
 
Häst | | 4 kommentarer |

En röst för hönsens skull: Välj bort äggen i påsk!

Jag är uppvuxen med höns och tuppar. De är intelligenta djur. Hönorna var ofta väldigt måna om sina ägg. De kunde bli upprörda när vi skulle ta äggen i från dem och ibland fick man några nyp.
Mammorna var också väldigt duktiga på att försvara och beskydda sina kycklingar mot t.ex. vår hund och katterna. Tupparna var också delaktiga i att vara barnvakt och uppfostra dem.
 
En lycklig mamma med sina små
 
Jag minns också att hönsen hade otroligt många läten och sätt för att kommunicera på. Det var mycket mer än att tuppen galar förskräckligt och att hönsen bara kacklar. Minst 31 läten med olika betydelser använder sig hönan av, det är ju ett språk!  

De är väldigt känsliga djur som behöver en lugn vardag, med fasta rutiner och mycket utrymme, ja frihet utomhus på dagen är ju det de helst väljer såklart!  
Vi hade väl som mest runt 25 höns och tuppar, men de delade helst på sig i grupper. På natten hade de sina bestämda sitt och sovplatser på pinnarna.
Under dagen sysselsatte de sig med att vandra och springa, hoppa och flyga någon meter vid behov, sandbada och sola sig, krafsa i löv och picka efter mask, insekter m.m. Var de än befann sig höll de sig inom vår gård och gick självmant in vid läggdags.
 
Tuppen är med och passar barnen
 
En rolig sak som bevisar hönsens inlärningsförmåga var när min storasyster och hennes kompis började att trickträna dem! Det blev senare till en liten hönsagility-show uppe på vår ladugård. Det var så nytt att de kom med i lokaltidningen och blev intervjuade av lokalradion.

Men nu till anledningen till varför jag skriver detta inlägg från första början.
Snart är det påsk och då går det ruskigt bra för äggindustrierna. Jag tycker det borde vara olagligt att behandla djuren så som de gör där.
För jag vet att många bryr sig om djur. Som inte skulle vilja stödja eller utsätta dem för detta om de bara visste:
 
- Att alla tuppkycklingar gasas ihjäl.
- Värphönsen ska lägga minst 300 ägg per år, för att slaktas runt 2 år, då de inte längre duger till vad vi begär av deras kroppar.
- De lever för många tillsammans. Det är trångt, oroligt, högljutt och dålig luft.
 
Det här är en del av verkligheten. Om man har ett hjärta går det inte att blunda för detta.
Det minsta vi kan göra är att inte fortsätta stödja företag som betalar människor som utsätter hönsen för detta.
 
Tänk över ditt handlande inför påsk. Finns det inte nya och roliga traditioner som du kan införa istället för att måla och äta ägg?

Med detta inlägg hoppas jag att jag åtminstone kan ge någon en tankeställare över sitt konsumerande i alla fall. Bara det är någonting, då många gör valet att köpa ägg för att vi alltid lagat och ätit det.

En glad och välsignad påsk önskar jag er! ♥
Sarah Johansson

Ett tips är att kolla in: djurfabriken.se/aggfabriken
 
 


Livet | | En kommentar |

Nyverkad, nedviktgång och sår

Så kan man väl sammanfatta det senaste om Signe 😉 

Det bästa är väl att hon hållits i hagen än så länge också 👍Vi har öppnat så det är lite större för dem så de har och sysselsätta sig.
Men det sämsta är ett litet sår på hasen som inte vill läka... Vet inte riktigt hur hon har fått det heller. Vi ska behandla med grankådssalva nu och se efter. Annars får vi höra med veterinär. 

Hon har gått ner i vikt också tycker jag! Barfotaverkaren sa att hon såg ut att vara i bra hull. Det är ju roligt att få höra, men oroar en lite när det sker förändring snabbt. Misstänker mask igen. Hon hade inte höga värden i höstas vid senaste provtagningen så därför avmaskade vi inte då. Så länge hon mår bra och är pigg så är det inga problem. Men ska kolla upp det i vår när avmasknings-säsongen börjar. 

Fina fossingar fick hon ikväll också som sagt ☺ Hur ska hon klara sig utan en barfotaverkare på Åland?? Känns helt underbart lyxigt här, är verkligen tacksam! 

| | Kommentera |
Upp