19 april 2016

Hejsan!
 
 Det var länge sedan sist. Snön har smält bort och isen på ån vid huset har försvunnit och det känns nästan som vår, även fast det verkar gå långsamt här i norr. Gräset är knappt grönt, det har endast varit några plusgrader utomhus, det är mulet och regnar. Saknar förstås våren på Åland nu. Här har jag inte ens sett vårblommor?  
Hur som helst, de här två veckorna kommer jag inte vara i skolan, eftersom vi har fått möjlighet att jobba på praktik då. Själv är jag ledig istället. Känner att jag inte fått helt kläm på finskan ännu i och med att jag bara studerat det sedan januari. Jag förstår enkla ord här och där, men jag kan inte så mycket mer än så. Tyvärr är finskan jag lärde mig lite i grundskolan glömts bort 😕

Vi har försökt planera in lite saker att göra, t.ex. hälsa på vänner och släktingar, till min fördel så skulle det ju va bra att hinna med de finska också haha, så jag får höra och träna lite på språket.

Det jag mest ser fram emot och hoppas på att ska bli av är en shoppingtur till Seinäjoki. De ska ha både Horze och Hööks butiken! Lyxigt för mig som Ålänning såklart, som bara haft möjlighet att beställa från internet därifrån. Vad de har för utbud och lager vet jag inte, men det skulle vara skoj och kolla in när det är så nära!

Att shoppa gör jag sällan, men när jag väl gör det så slår jag på stort, så slipper jag det på ett tag igen 😉 Usch alltså, klickade hem vardagskläder och nödvändigheter för några dagar sedan och vilken ångest det innebar. Fast alla behöver kläder, och det behöver man inte ha dåligt samvete för. Största svårigheten är dock att det verkligen inte existerar några kläder i butikerna som faller mig i smaken längre. Att vara snål och perfektionist är inte så praktiskt. Nej men, är jag helt ensam om detta? Det känns som om allt är vitt, svart, grått, randigt eller mönster som inte alls passar mig. Är det ett fint plagg så är en döskalle, f*ck it eller någon annan helt meningslös text. Annars är det alldeles för uringat, kort eller hål på märkliga ställen. Varför? Var finns de normala kläderna?
 
Till något annat då, som är desto roligare, är vår fina Signe! Vilken tjej alltså. Kommer väl ångra att jag skriver detta snart, med ett 6-årigt sto kan ju allt skifta från den ena stunden till den andra haha.
Men gång på gång så överraskar hon oss med sin otroliga intelligens och potential! Här om dagen så släppte vi henne lös på banan så hon fick springa av sig lite överskottsenergi innan vi en annan dag börjar göra mer uppgifter. När hon galopperat färdigt så känner jag att vi kan sluta här för idag och när vi står vid utgången säger jag att hon ska backa och viftar lite med handen. Det är också hennes tigg-trick, när hon vill ha godis lutar hon sig bakåt eller tar något steg bakåt haha. Var det första hon lärde sig, så det sitter kvar av den anledningen. Hon blir som en hund och gör allt hon kan komma på, allt för beröm och godis. Jag står framför henne och helt spontant säger jag "och så lite skänkelvikning" och går sidlänges några steg. Hon hänger på GENAST och korsar övertydligt sina framben med ännu mer energi än mig. Wow! Jag satte händerna i luften och var otroligt imponerad på henne! Det är det här jag längtar efter att få uppleva mer tillsammans med hästar, att de ska känna sig fria i att försöka sitt bästa, att få dansa och leka med dem i harmoni och samhörighet. Nu var ju det här långt i från harmoni haha, men hon härmade mig! Är bland det häftigaste jag upplevt hittills även fast det var ett så kort ögonblick. 😃
 
Nästa kväll var hon inte alls lika pigg, galopperade knappt och hon ville bara följa efter mig. Att hon går efter mig är kanske otroligt och visst är det härligt att hon vill vara med. Snart kommer ju jag ändå behöva tävla om henne mot gräset på kanterna 😉

Men vi känner inte varandra så bra från marken än och hon har nog inte riktigt så bra koll på mig än ifall att något i omgivningen skrämmer henne och gör blockerad, alltså spänd eller upprörd. Man får ha överseende och tålamod med hästar som är flyktdjur. Känns säkrare för egen del att lära henne att hålla ett avstånd tills hon är helt harmonisk. Försökte övertyga henne om att "gå ut på volten" men hon var obekväm och protesterade när jag tog henne grimman och ville visa henne vägen. Gick inte då och skulle aldrig tvinga. Men när hon blev så där ivrig och frustrerad över att hon inte visste vad hon skulle göra för att få godis så viftade hon med framhoven. Vilket inte är så bra om en blir träffad! Det är också något jag inte förstår varför så många vill lära sina hästar? Att sparka med framhoven, spansk skritt och stegra kan vara det dummaste att lära dem tycker jag. Man bör då i alla fall först stå på en stadig grund och känna varandra innan man uppmuntrar hästen att utföra de sakerna. Det kan bli så fel annars.  

Jag hoppas i alla fall att jag ska kunna fortsätta lära känna och öva med Signe på allt möjligt. Stärka henne i alla gångarter, lära henne grunderna på banan, tömköra, dansa frihetsdressyr (blandat med lite lek-agility såklart, helt seriös med hästarna orkar jag aldrig vara - det ska ju vara roligt och inte bara allvar och teknik!) Vi ska börja hoppa också! Och att prova på lätt terränghoppning en dag har varit min dröm så länge... Westernhäst kan hon ju också bli med en westernsadel, aw hon skulle bli så snygg!!
 
Kanske vi kör in henne när hon blir lite klokare och äldre. Hennes trav skulle vara perfekt för körning tror vi! Jag har aldrig kört mer än att hållit i tömmarna en stund när jag var liten och åkte med mamma och min shettis Trofe'. Men intresset finns att prova på och lära mig det! 
 
Det är så spännande med en ung häst som jag hoppas har så mycket framför sig! ❤ 


Så här härligt ser det ut i hagen ;)
 
 
Häst, Livet | |
Upp