Signe börjar skolan

Japp, det är tanken att jag ska börja utbilda henne nu. Hon är ju 6 år gammal och då anser väl de flesta att det är rätt sent. Men det känns precis rätt tid att börja utbilda henne nu! Signe är en så otroligt trevlig häst så jag tror att hon kan gå hur långt som helst om hon hålls frisk och igång!
Att det är senare än normalt behöver ju inte alls vara någonting sämre. Vissa forskare påstår ju att det inte är så bra att börja träna hästar så pass tidigt som de flesta gör, i alla fall inte rida in dem förrän de vuxit färdigt, eftersom ingen häst är egentligen anpassade för att arbeta så hårt som en normal ridhäst som samtidigt ska balansera och bära en människa. Det är bara någonting vi kommit på att vi kan använda hästarna till.
 
Dock är det ju ändå inte risken så stor att Signe någonsin kommer att drabbas av ryggont pga av för mycket ridning, eftersom jag förmodlingen aldrig kommer rida henne varje dag i veckan. Det är jag först och främst för bekväm för och så ser jag inte heller ridningen som huvudsyftet med träningen eller umgänget med henne, utan det är bara en del av det. Än så länge är det nog främst fokus på arbete från marken för att börja lugnt och bygga upp hennes förtroende för mig. Just nu verkar hon ha alldeles för liten koll på varken kropp och huvud för att vara 100% säker att rida. Men kommer vi igång med mer kontinuerlig träning tror jag nog att hon blir trygg och lugn ganska så snart, säkert snabbare än jag kan ana, vilket hon bevisat många gånger.

Hur jag tränar henne med longeringen och lite små saker på banan som hon ska lära sig är väl ungefär så här:
- Gå ut på volt självmant när jag visar ut henne.
- Övergångar i skritt, trav, halt.
- Börja trava på röstkommando. Väntar på henne lite innan jag ber och driver på henne igen. Min träningsfilosofi är att lära henne att tänka lite själv och ta ansvar, att de inte bara vi som driver och driver på tills de ger efter. Jag tror det ger motiverade hästar att ge dem mer plats.
- När hon tar av till trav och börjar skritta på kommando och jag ger beröm så får hon inte genast stanna av eller vända sig till mitten och komma till mig, utan isåfall ber jag henne genast bara att fortsätta och vänder henne ut igen för att skritta, eftersom jag vill lära henne att efter traven betyder det inte att hon kan släppa allt och ta halt eller få en paus, utan att framåtbjudningen ska sitta i skritten efter traven också. Väldigt viktigt att sätta den grunden åt bekväma hästar!
- Samma sak när jag ber om halt, att hon ska stå kvar i spåret och inte vända sig in till mitten på en gång.
- Ska senare när detta sitter, föreslå ryggning på spåret med kommandot "backa" som hon förstår när man står framför henne. Sedan galoppfattning och lugnt galopparbete också förstås, men det kan jag införa först när jag är säker på att jag henne med mig och att hon inte i stor förtjusning drar iväg för att hon är spänd.
- Bommar och cavalettihinder. 

När longeringen sitter och hon är helt trygg med mig och vad hon ska utföra så ska vi börja tömköra också, eftersom endast voltarbete sliter på hästen. Jag har tömkört henne två eller tre gånger tidigare och då var det inga som helst problem, hon verkade trivas att få gå först. Här det samma saker egentligen, övergångar och sånt, skillnaden är att vi rör oss fritt över hela banan.

Löshoppning hoppas jag även att ska bli regelbundet så att hon känner sig helt bekväm och van med hinder innan vi börjar hoppa. Förra stallet vi stod på ska kanske ordna ett tillfälle i vår då man får komma dit och ha sin häst och hoppa, så det kanske vi får möjlighet att delta i.

Utöver träningen är ju även trickträning/agility någonting som jag tror vi båda gillar bäst! Till exempel hoppas jag på att lära henne sidvärtsrörelser, snurra runt, ligg, buga, trava och galoppera nästan på stället runt mig, och trava och galoppera bredvid mig. Att lära henne att plocka upp saker och "parkera" vid en pall som jag står på så att jag kan hoppa upp vill jag gärna lära henne med, det vore praktiskt haha :)
En hästagility-bana drömmer jag ju stort om att bygga en dag. Det vore helt perfekt för Signe tror jag!

När jag tränar henne så använder jag mig av främst beröm och så godis endast vid nya framsteg eller som motivation om det behövs. Jag tänker inte göra henne beroende av godis för varje sak hon utför eller varje steg hon tar, utan vissa basic saker får hon lära sig att förstå att det ska krävas av henne, och också att passen ska vara så motiverande i sig att hon tycker det är tillräckligt kul och har viljan att lära sig mer, inte bara för att uppnå saker för att få en godisbit eller en paus.
Men jag är absolut för att ge godis och pauser som vägledning eller uppmuntran i rätt stund för att få en häst att förstå att den är på rätt väg.

Till exempel med en häst som Signe som verkligen vill så mycket, kan bli frustrerad när hon inte förstår vad man menar. Då tycker jag hittills att det fungerat bra att ge belöning när hon är på väg eller gör det jag ber henne om. Sedan kan en kort paus kanske passa in och så provar man på nytt och då gör hon det helt självmant. Då avbryter eller stör jag inte med att ge henne godis utan berömmer henne endast med positiv röst, t.ex: "rätt! precis så menar jag, duuktig signe..."

Jag vill heller inte heller ge godis för det eftersom hon har en tendens att fastna på det senaste i huvudet och då bara göra det hon fått göra, om och om igen för att få beröm och godis och för att visa hur duktig hon är som kan så bra. När hon också är så ung och jag ännu inte kan låta henne dela på ansvaret och ta så många egna beslut, vill jag även inte därför förstärka när hon gör någonting självmant genom att ge henne godis för det.
 
Sen med ridningen så får nog allt jag börja om igen, haha... Min senaste ridfilm jag la upp här från manegen visar verkligen hur mycket jag tappat på att knappt ridit på två, tre år! Men jag började rida som sexåring och mina reflexer att sitta kvar när hästen bockar och skenar går ännu att lita på i de flesta situationer fortfarande har jag märkt, tackar min busponny Rambler för det! Så känslan har jag, men tekniken är lika med noll! Känner i alla fall hopp om att det går att träna upp igen och förhoppningsvist bli en ännu bättre ryttare på hobbynivå än någonsin tidigare! :)
 
Det här i alla fall vad jag tror Signe skulle gilla att få lära sig och vad jag hoppas att vi ska få hålla på med tillsammans:
 
- Hästagility
- Hoppning
- Frihetsdressyr utan sadel och träns
- Trail i western, working equitation eller bruksridning (vet inte riktigt skillnaden på dessa grenar mer än ursprung, fast bara att Signe skulle vara superläcker i en westernsadel i alla fall! ♥) 
- Terränghoppning
- Körning
- Trickträning/frihetsdressyr
 
 Det kliar verkligen i mina fingrar att klippa bort det där hovskägget haha. 
 
Både barbackapadden och kapson-nosdelen är från Barefoot, beställdes på taur.se! 
 
 
Häst | |
Upp