Hästvinter

"Täcken är ju så mysigt och gosigt" Ja, det verkar de flesta tro att deras hästar också tycker. Det argumentet överväger alla pengar, extra jobb, och skavfläckar hästen till sist får.
 
Det jag märkt är att det är vanligt att hästägare går mer efter årstider än temperatur när det gäller val av täcke på sin häst. Bara för att hösten kommer betyder att den får ha nattäcke i stallet fastän det är många många plusgrader. Samma gäller även utomhus, när det är vinter är det vintertäcket på och vissa hästen behöver tre lager "för att inte frysa". Endast för att det är den årstiden! Att det är plusgrader verkar ingen ta någon notis om?
 
Och ridtäcke på är ett måste!! Annars kan hästen frysa ju, och ryggen är så känslig för kyla... Men hallå, hästen är i rörelse och svettas till sist?
 
Hur kan vi tro att hästarna är så iskalla som många påstår?? Normalt finns det en risk att en otäckad klippt häst kan frysa vid -25.  Med tillgång till skydd, grovfoder, varmt vatten och rörelsefrihet är det ingen stor risk att en häst fryser.
 
Varför jag tror att hästar har så mycket päls, speciellt många ponnyraser och äldre raser är kanske först och främst för att mindre hästar fryser lättare än större. Sedan så när hästen lever ett vildhästliv, så svälter de i princip. De får lov att äta snö istället för vatten i månader och någon lyxig ligghall med halm är det inte på tal om. Så därför hjälper pälsen till så att de överlever! Det här är bara några av mina egna funderingar sen, inget jag läst om.
 
Så det måste ju vara så att de flesta tamhästar har mycket bättre förutsättningar att hålla sig varma alltså! Även klippta hästar som många behöver vara när de är i träning, för att hästens päls ska slippa vara blöta av svett dygnet runt. Men, jag anser verkligen inte att det är farligt för en häst att svettas på vintern, då många i princip verkar ha den uppfattningen? Hästens päls fungerar jätte bra för att transportera ut fukt ur pälsen så de förblir torra och varma på huden. Så vi behöver inte vara rädda för att släppa ut hästen efter träningen när det är minusgrader. Det är bättre än att låta den stå inomhus stillastående och få ett täcke på som isolerar fukten och förlänger tiden tills hästen blir torr. Upprepande gånger kan i värsta fall leda till svamp!
 
 
 
Mitt tips är att börja med att ge din häst de bästa förutsättningar att hållas välmående och nöjd genom att uppfylla deras riktiga behov... 
 
♥ Lång utevistelse i hagar som ger rörelsefrihet och utrymme, det främjar både kropp och knopp!
 
♥ En balanserad flock där alla hästarna trivs
 
♥ Ett vindskydd eller en stor, alternativt flera ligghallar som alla hästar får plats i och ingen blir utanför. Detta tycker jag att alla borde investera i, även de som har häst på stall.
Kom ihåg att det på sommaren egentligen är viktigast då hästarna vill kunna få vila från hetta och insektsangrepp. 
 
♥ Ljummet eller uppvärmt vatten är nog guldvärt för hästen, men även för oss. Det finns ju roligare sysselsättningar än att hacka is och bära varmt vatten från huset? Och kallt vatten kyler ner dem inombords förstås! Tyvärr är ju vatten generellt någonting som jag har sett att många inte sätter så mycket tid att ens ge, byta eller hållas fräscht åt hästen. 
Men det finns allt från egen byggda vattenkar som ska vara isolerande, till eluppvärmda. Också elvattenkoppar och de som fylls automatiskt och strävar efter att hålla samma mängd var efter en häst dricker.
 
Grovfoder grovfoder grovfoder. Det här är nog ofta grunden till det som gör hästen lycklig, ha-ha. Och varm blir hästen av att äta! Mängden hö bör anpassas efter individen, i och med att vissa äter mer och andra mindre. Och vissa behöver mer och vissa mindre. 
Jag tycker att fri tillgång av halm av bra kvalite brukar vara bra utöver högivorna! Då äter de när de känner för och borde kunna sysselsätta sig med något annat än att stå som fastklistrade där, något som man ser att hästarna gör när de har fri tillgång på hö. 
 
♥ Till sist vill jag bara säga det här, fast det kanske inte riktigt hör till ämnet men... Prova på att lägga mer tid på att lära känna din häst - sköta om den, leka tillsammans och mysa. Se inte tiden i stallet som bara träning, utan njut och uppskatta tiden du får umgås med en häst, det kommer att ge er båda så mycket mer. Ni kommer varandra närmare och det kan lösa problem om ni har några. :)    
 
Häst | |
Upp