En röst för hönsens skull: Välj bort äggen i påsk!

Jag är uppvuxen med höns och tuppar. De är intelligenta djur. Hönorna var ofta väldigt måna om sina ägg. De kunde bli upprörda när vi skulle ta äggen i från dem och ibland fick man några nyp.
Mammorna var också väldigt duktiga på att försvara och beskydda sina kycklingar mot t.ex. vår hund och katterna. Tupparna var också delaktiga i att vara barnvakt och uppfostra dem.
 
En lycklig mamma med sina små
 
Jag minns också att hönsen hade otroligt många läten och sätt för att kommunicera på. Det var mycket mer än att tuppen galar förskräckligt och att hönsen bara kacklar. Minst 31 läten med olika betydelser använder sig hönan av, det är ju ett språk!  

De är väldigt känsliga djur som behöver en lugn vardag, med fasta rutiner och mycket utrymme, ja frihet utomhus på dagen är ju det de helst väljer såklart!  
Vi hade väl som mest runt 25 höns och tuppar, men de delade helst på sig i grupper. På natten hade de sina bestämda sitt och sovplatser på pinnarna.
Under dagen sysselsatte de sig med att vandra och springa, hoppa och flyga någon meter vid behov, sandbada och sola sig, krafsa i löv och picka efter mask, insekter m.m. Var de än befann sig höll de sig inom vår gård och gick självmant in vid läggdags.
 
Tuppen är med och passar barnen
 
En rolig sak som bevisar hönsens inlärningsförmåga var när min storasyster och hennes kompis började att trickträna dem! Det blev senare till en liten hönsagility-show uppe på vår ladugård. Det var så nytt att de kom med i lokaltidningen och blev intervjuade av lokalradion.

Men nu till anledningen till varför jag skriver detta inlägg från första början.
Snart är det påsk och då går det ruskigt bra för äggindustrierna. Jag tycker det borde vara olagligt att behandla djuren så som de gör där.
För jag vet att många bryr sig om djur. Som inte skulle vilja stödja eller utsätta dem för detta om de bara visste:
 
- Att alla tuppkycklingar gasas ihjäl.
- Värphönsen ska lägga minst 300 ägg per år, för att slaktas runt 2 år, då de inte längre duger till vad vi begär av deras kroppar.
- De lever för många tillsammans. Det är trångt, oroligt, högljutt och dålig luft.
 
Det här är en del av verkligheten. Om man har ett hjärta går det inte att blunda för detta.
Det minsta vi kan göra är att inte fortsätta stödja företag som betalar människor som utsätter hönsen för detta.
 
Tänk över ditt handlande inför påsk. Finns det inte nya och roliga traditioner som du kan införa istället för att måla och äta ägg?

Med detta inlägg hoppas jag att jag åtminstone kan ge någon en tankeställare över sitt konsumerande i alla fall. Bara det är någonting, då många gör valet att köpa ägg för att vi alltid lagat och ätit det.

En glad och välsignad påsk önskar jag er! ♥
Sarah Johansson

Ett tips är att kolla in: djurfabriken.se/aggfabriken
 
 


Livet | |
#1 - - Sunniva Lindh:

(Snacka om sen kommentar, men...)

Jättebra inlägg! Funderar bara vidare, är du vegan, eller är det mest hönor ditt samvete brinner för eftersom du vuxit upp med dem? Det lät som många bra "veganargument" i texten, som "Om man har ett hjärta går det inte att blunda för". Jättefint du skrivit om hönorna, men tänker direkt på alla andra djur som är offer för djurindustrin. Du verkar ju ha ett så fint samvete som bryr dig om dessa små djur! <3

Svar: Nej, det är absolut inte för sent! Och tack! Jo, jag är vegan!! ☺ 6 år sen slutade jag äta djur och mjölkprodukter, senaste åren nu vill jag klara mig utan ägg och fisk också.

Och anledningen till att inlägget är inriktat på höns/äggindustrin är för att jag ville skriva om det när det var påsk. Har verkligen sympati för alla andra djur också! I alla fall min kost är vegansk, lär mig ännu att hitta produkter som inte är djurtestade m.m.

Läder och skinn är inget kul "måste" när en har hästar, men vi får väl lära oss (om vi vill) rida och umgås utan utrustning! Sedan börjar det ju komma mer och mer alternativ med utrustning i form av syntet etc. Det är dock väl inte så miljövänligt har jag för mig? Tror det bästa vi kan göra är att upplysa andra om djurens situation i världen och sedan överväga i ens eget liv hur en gör ☺
None None

Upp